top of page
Street Lamp

Erzslbetvárosi

KULTUTCA
2023. szeptember 3.

 

kortárs zsidó kulturális és művészeti fesztivál

A ZSIDÓ BUDAPEST 150 ÉVE, AZ ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÉS A GÓLEM KÖZPONT BEMUTATJA:

1077 Budapest, csányi utca 

Niedermüller Péter
Erzsébetváros polgármestere

Amikor Erzsébetváros belső részéről mint „zsidó negyedről” beszélünk valójában egy évszázadokon átívelő, folytonosan fejlődő, változó jelenségről szólunk. Olyasmiről, ami ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt: élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb.
A magyarországi zsidóság vitán felül úttörő szerepet játszott a modern polgári világ kialakulásában. A 18. század végén a Király utca elején, az Orczy házban és környékén alakult ki az első pesti zsidó negyed, ide költöztek az ország más részeiből és Kelet-Európából érkező zsidók, többségükben kereskedők, iparosok. Egy évszázaddal később pedig a népszámláláskor az akkori Terézváros (mai 6. és 7. kerület) lakosságának már 45 %-a vallotta magát zsidó vallásúnak. Az ide érkezők tudása, lelkesedése és szakértelme találkozott a haladást és fejlődést pártoló magyar nemességgel és az egyre növekvő számú városi polgársággal. A ma ismert Budapest igazi arca a Millenium éveiben alakult ki, köszönhetően nem kis mértékben a pesti zsidóság tevékeny közreműködésének.
Nem véletlen, hogy éppen itt épültek fel a pesti zsidóság legfontosabb ortodox és neológ templomai: a Kazinczy, a nemrég gyönyörűen felújított Rumbach zsinagóga, vagy Európa legnagyobb neológ temploma, a Dohány utcai zsinagóga. Erzsébetváros egyszerre volt a vallásos zsidóság spirituális központja, zsidó és keresztény kiskereskedők és iparosok és kevésbé tehetős művészek otthona. Itt jártak-keltek a nyüzsgő, bohém pesti éjszaka különös figurái. Itt született és élt Seres Rezső, Rejtő, Karinthy, Heltai, Füst Milán, Szép Ernő, Zsolt Béla. Itt dolgozott a csodálatos Róth Miksa, a magyar üvegfestés kiemelkedő alakja (emlékháza a kerület egyik kulturális látványossága). Csodálatos, sokszínű emberek, akiket talán a „hely szellemén” kívül az kötött össze, hogy mindannyian magyarnak vallották magukat: magyar művésznek.  Az már a magyar történelem szörnyű fintora, hogy éppen itt állt a pesti Nagygettó is, ahol jogaiktól megfosztva éltek-haltak magyar zsidók, akiket más magyarok hajtottak be a falak közé.
Amikor a zsidó negyedről beszélünk, mindannyiunk szellemi és történelmi örökségéről beszélünk. Mi itt Erzsébetvárosban igyekszünk megőrizni a múlt emlékeit – legyenek azok szépek vagy szomorúak. És miközben soha nem feledjük, ami történt, fontosnak tartjuk, hogy ez a hely újra nyüzsgő, életteli színtere legyen a fővárosnak. Ahol békésen megférnek egymás mellett a különböző gondolatok, vallások, népek; ahol a szórakozó helyek mellett olyan kulturális intézmények működnek, mint a Zsidó Történeti Tár vagy a Gólem Központ.
Budapest 150. születésnapján büszkén mutatjuk be Önöknek kerületünket, amely szándékunk szerint ma is befogadó, toleráns és izgalmas hely. Érezzék jól magukat nálunk! 

Borgula András
Gólem Központ - művészeti vezető

Mit ünneplünk szeptember 3-án? Mindent (is)!

Bár a Gólem Központ számára minden nap a zsidó kultúra napja, de szeptember első vasárnapja az Európai Unió döntése értelmében hivatalosan is az Európai Zsidó Kultúra napja. Ha mindenhez hozzátesszük, hogy Budapest most ünnepli 150. születésnapját, talán nem meglepő, hogy úgy érezzük, van ok a mulatságra. Így lett A Zsidó Budapest 150 Éve programsorozat nyitórendezvénye az első KULTUTCA, mellyel - reméljük - hagyományt teremtünk.

És hogy miért kortárs? A zsidó kultúra és művészet több ezer éves, de a parancsolatok értelmében minden évben meg kell újulnia. Azt szeretnénk megmutatni, hogyan lehetséges mindez - a képzőművészet, a színház, a film és a zene segítségével. Vagy ahogy a költő mondja:

“Nem feledni a múltat,

de nem feladni a jelent,

Mert kérdem én, a költő;

zsidónak lenni mit jelent?”

(Vinnai András: Lefitymálva, részlet)

PROGRAMOK

hetirajz (kiállítás) / a mázlista (kvízjáték) / gyerekkert és szipurkaház / zsifi minimozi / hannah brandt kiállítás / bólesz pékség - a flódnin túl (gasztonómiai programok) / utcajesiva (tanulás ismert művészekkel és zsidó tanítókkal) / törvények háza (kiállítás) / könyves kohn (kortárs novellabemutatók és felolvasások) / kócos macskaember-kölyök (színházi előadás) / merkáz (az izraeli kulturális intézet nyílt napja) / gyerekkorom íze (gasztroprogram és kóstoló)   / a Csányi sétálóutca (beszélgetés az utca jövőjéről) / vircsaft (színházi előadás) /

seress emlékudvar (zenei programok) / életre kel(l) a lególem (óriás legózás mindenkinek) 

LINE UP
Stage Setup

részletes program

minimozi

Gyertek és nézzetek velünk zsidó tematikájú rövidfilmeket! Utcai minimozinkban olyan kortárs filmalkotásokat láthattok, melyeket eddig talán még soha. Egész nap várunk, a filmeket folyamatosan vetítjük. Itt megnézheted a pontos műsort. 

utcajesiva

a mázlista

Budapest 150 éves - ezt nagyjából mindenki tudja. De vajon mennyit tudsz arról, mit és hogyan tettek a zsidók ebben a 150 évben? És előtte? És most? Játssz velünk és nyerj Lúd Labor, Gólem Központ vagy Csányi5 nyereményeket A Zsidó Budapest 150 Éve programsorozat kvízjátékán! Téged is vár A MÁZLISTA!

lególem

Ki ne szeretne legózni?

Gyere és ülj le közénk! Segíts megépíteni Magyarország legnagyobb legóból készült Gólemjét, hogy aztán az beköltözhessen otthonába, a Gólem Központba.

a bólesz pékség

Pékségünk nemcsak sütiket, hanem történeteket is rejt. Ismert zsidó családok tagjai elevenítik fel gyermekkoruk kedvenc ízeit; de megismerheted a bólesz történetét és receptjét is, természetesen kóstolóval egybekötve; és ha mindez még nem lenne elég, egy 21. századi maceszgombócleves is készül ezen a napon. Nézd meg itt, kik és mivel kínálnak majd meg.

könyves kohn

Mi az a zsidó irodalom?

Zsidók írják vagy zsidókról szól? Vannak felismerhető jelei? Mik a témái és kik a hősei? Bár mindezekről neked kell döntened, de a Könyves Kohn segít neked 7 kortárs mű bemutatásával. 

törvények háza

A törvények házában a törvény választ téged, vésd a falra, alakítsd a saját sorsod és a kiállítást.

Ha igazán tökéletes zsidó akarsz lenni, 613 törvényt kell betartanod. Mi most mindet megmutatjuk neked! Mit egyél, kivel hálj, hogyan élj és hogyan ne? Mit tehetsz és mit nem, mik a jogaid és mik a kötelezettségeid? Mindent megtudhatsz egy helyen, itt, a Törvények Házában.

képregényes élet

Tanúja lehetsz egy műalkotás születésének!

Roskó Gábor festő, grafikus a nap folyamán olyan képregényt rajzol, melyet még ő sem ismer. A Gólem Színház rendezője és művészei óránként más-más, új instrukciókkal látják el a művészt, aki ezeknek megfelelően folytatja a művet. Kövesd nyomon az alkotófolyamatot!

hetirajz

7 zsidó fogalom, egy facebook csoport, 4000 grafikus, 7 győztes rajz. A heti szakaszról már lehet, hogy hallottatok, de a HetiRajz zsidó tematikában egészen új találmány. A művek egész nap megtekinthetők, minden órában más-más győztes mesél a saját munkájáról.

szipurkaház és gyerekkert

Persze, hogy jöhet a gyerek is!

A Szipurkaházban a Bálint Ház vár titeket gyerekprogramjával, a Gyerekkertben pedig a Gólem Ifjúsági Társulat tagjai tanítanak meg kipát vagy héber karkötőt készíteni; de az is lehet, hogy szimplán csak ültettek egy palántát és egy kicsit jobbá teszitek a világot.

merkáz

A világon egyetlen helyen van Héber és Izraeli Kulturális Központ. Igen, itt Budapesten! Az intézmény ráadásul a KULTUTCÁBAN tartja idei nyílt napját, ahol a Ház összes programjáról tájékoztatást kaphatsz.

Salads

utcajesiva

Regisztrálj a jesivába, és tanulj velünk és vendégeinkkel úgy, ahogy azt a zsidók teszik már több ezer éve. Jelentkezz az osztályba az info@kultutca.hu-n vagy telefonon minden hétköznap 10-16 óra között:

0620 776 0744

balazs Gabor.jpeg

Ágoston Katalin és Schmied Zoli

 Balázs Gáborral

11:30

KomoroczySzonja.jpeg
balazs Gabor.jpeg
KomoroczySzonja.jpeg
darvas-istvan.jpeg
darvas-istvan.jpeg

Fullajtár Andrea

Darvas István rabbival

15:30

Borgula András

Darvas István rabbival

16:30

Jordán Adél

Balázs Gáborral

12:30

Egri Kati és

Egri Márta

Komoróczy Szonja

13:30

Kálid Ártúr

Komoróczy Szonjával

14:30

Hannah brandt.jpg

A Kultutca a Brazil Nagykövetség, a brazil Stefan Zweig Ház és a Csányi 5 mindenkit szeretettel vár az egy napos utcakiállításra.

  "A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek" c. összefoglaló kiállítás egy része;  Hannah Brandt művei és élete megtekinthető ezen a napon az utcán és az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban.

LOGO_EN_WHITE_edited.jpg

bólesz pékség

avagy mi van a flódnin túl?

bólesz

MINIMOZI

ZsiFilmszínházunk bemutatja:
 • Átlagtörténet / An Average Story
  (israel, 2016, 17 perc)

 • A szerelmes levél / The Love Letter 
  (Israel, 2017, 22 perc)

 • Fehér szem / White Eye / Ayn levana
  (Israel, 2019, 20 perc)

 • Holy Holocaust
  (Izrael, 2021, 17 perc)

 • Soviet Life – Zoya Cherkassky
  (Israel, 2022, 30 perc)

 • Iluzia
  (Izrael, 2011, 6 perc)

A filmeket héberül, magyar felirattal vetítjük.

A vetítés az Izraeli Nagykövetség, a Bálint Ház és a ZSIFI - Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (2023. november 29. - december 3.) támogatásával valósul meg.

minimozi
merkaz

MERKAZ

A MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ a világ első, és eddig egyetlen izraeli kulturális intézete, fő célja a sokarcú izraeli kultúra bemutatása és népszerűsítése Magyarországon, változatos szolgáltatásokkal, oktató és szórakoztató foglalkozásokkal, közösségépítő programok szervezésével.

szervezők

GOLEM_hu_teljeslogo.png
erzsebetvaros_kuturnegyed.jpg
ZSBP_150_logo.jpg

partnerek

jcc.png
markaz.png
cs5.png

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

kapcsolat

Érdeklődj itt:

info@kultutca.hu

0620 776 0744

kapcsolat

Iratkozz fel a hírlevelünkre (Gólem Központ):

köszönjük

bottom of page