top of page
Street Lamp

Erzslbetvárosi

HANUKAI
GYERTYAGYÚJTÁS

 

DECEMBER 7. ÉS 14. KÖZÖTT MINDEN NAP 17:00-KOR

A ZSIDÓ BUDAPEST 150 ÉVE, AZ ERZSÉBETVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÉS A GÓLEM KÖZPONT BEMUTATJA:

SERESS UDVAR: 1077 Budapest, csányi utca 6. (SZABADTÉR)

Hanukkah Candles

Szeretnéd tudni mi az a hanuka, hogyan ünneplik, miért és mit? Megnéznéd, hogyan csinálják, megkóstólnád az ünnepi sütit, megkóstolnád a gránátalmás teát? Lennének kérdéseid, de nincs mikor feltenni?

 

Gyere el a közös hanukai gyertyagyújtásra és itt elmeséljük, elmagyarázzuk, megkérdezheted és megkóstolhatod. Zsidóknak, nem zsidóknak, félig zsidóknak, harmadrészt sem zsidóknak, barátoknak, rokonoknak, háziállatoknak, földünkívülieknek, ellenségeknek, kerületi lakosoknak és vidékieknek, budaiaknak és pestieknek ajánljuk, hogy jöjjenek!

Mulled Wine with Fruit

Miden nap forralt borral, gránátalma teával és az ünnephez kapcsolódó különleges süteménnyel várjuk a látogatókat!

Niedermüller Péter
Erzsébetváros polgármestere

Amikor Erzsébetváros belső részéről mint „zsidó negyedről” beszélünk valójában egy évszázadokon átívelő, folytonosan fejlődő, változó jelenségről szólunk. Olyasmiről, ami ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt: élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb.
A magyarországi zsidóság vitán felül úttörő szerepet játszott a modern polgári világ kialakulásában. A 18. század végén a Király utca elején, az Orczy házban és környékén alakult ki az első pesti zsidó negyed, ide költöztek az ország más részeiből és Kelet-Európából érkező zsidók, többségükben kereskedők, iparosok. Egy évszázaddal később pedig a népszámláláskor az akkori Terézváros (mai 6. és 7. kerület) lakosságának már 45 %-a vallotta magát zsidó vallásúnak. Az ide érkezők tudása, lelkesedése és szakértelme találkozott a haladást és fejlődést pártoló magyar nemességgel és az egyre növekvő számú városi polgársággal. A ma ismert Budapest igazi arca a Millenium éveiben alakult ki, köszönhetően nem kis mértékben a pesti zsidóság tevékeny közreműködésének.
Nem véletlen, hogy éppen itt épültek fel a pesti zsidóság legfontosabb ortodox és neológ templomai: a Kazinczy, a nemrég gyönyörűen felújított Rumbach zsinagóga, vagy Európa legnagyobb neológ temploma, a Dohány utcai zsinagóga. Erzsébetváros egyszerre volt a vallásos zsidóság spirituális központja, zsidó és keresztény kiskereskedők és iparosok és kevésbé tehetős művészek otthona. Itt jártak-keltek a nyüzsgő, bohém pesti éjszaka különös figurái. Itt született és élt Seres Rezső, Rejtő, Karinthy, Heltai, Füst Milán, Szép Ernő, Zsolt Béla. Itt dolgozott a csodálatos Róth Miksa, a magyar üvegfestés kiemelkedő alakja (emlékháza a kerület egyik kulturális látványossága). Csodálatos, sokszínű emberek, akiket talán a „hely szellemén” kívül az kötött össze, hogy mindannyian magyarnak vallották magukat: magyar művésznek.  Az már a magyar történelem szörnyű fintora, hogy éppen itt állt a pesti Nagygettó is, ahol jogaiktól megfosztva éltek-haltak magyar zsidók, akiket más magyarok hajtottak be a falak közé.
Amikor a zsidó negyedről beszélünk, mindannyiunk szellemi és történelmi örökségéről beszélünk. Mi itt Erzsébetvárosban igyekszünk megőrizni a múlt emlékeit – legyenek azok szépek vagy szomorúak. És miközben soha nem feledjük, ami történt, fontosnak tartjuk, hogy ez a hely újra nyüzsgő, életteli színtere legyen a fővárosnak. Ahol békésen megférnek egymás mellett a különböző gondolatok, vallások, népek; ahol a szórakozó helyek mellett olyan kulturális intézmények működnek, mint a Zsidó Történeti Tár vagy a Gólem Központ.
Budapest 150. születésnapján büszkén mutatjuk be Önöknek kerületünket, amely szándékunk szerint ma is befogadó, toleráns és izgalmas hely. Érezzék jól magukat nálunk! 

Lighting Candles

December 7. csütörtök

Az 1. gyertyát meggyújtják:

Szűcs Balázs alpolgármester és az Apertúra társulat tagjai.

chanki_edited.jpg

December 8. péntek

A 2. gyertyát meggyújtják:

Bárdi Zsuzsa alpolgármester és a MAZS alapítvány.

chanuka.jpg

December 9. szombat

A 3. gyertyát meggyújtják:

Dr. Kispál Tibor alpolgármester

     és a Bethlen Téri Színház. 

Glück lányok koncert!

hank_edited.jpg

December 10. vasárnap

A 4. gyertyát meggyújtják:

Haver Alapítvány,

Heisler András

és a Csányi 5.

MARINOR duó koncert!

happyhan_edited_edited.jpg

December 11. hétfő

Az 5. gyertyát meggyújtják:

Heti betevő

chank.jpg

December 12. kedd

A 6. gyertyát meggyújtják:

A Bihari csapata,

Klaudió,

RS9 és a Spinóza Színház 

hanuka_edited.jpg

December 13. szerda

A 7. gyertyát meggyújtják:

Radnóti Színház,

Bálint Ház

Zsidó Közösségi Fórum Szövetség

8be7bc980d79fcb500446e105557fbe9.jpg

December 14. csütörtök

A 8. gyertyát meggyújtják:

Niedermüller Péter,

Jordán Adél,

Karácsony Gergely,

Borgula András

és a Gólem Színház

 

szervezők

GOLEM_hu_teljeslogo.png
erzsebetvaros_kuturnegyed.jpg
ZSBP_150_logo.jpg

partnerek

jcc.png
markaz.png
cs5.png

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

kapcsolat

Érdeklődj itt:

info@kultutca.hu

0620 776 0744

kapcsolat

Iratkozz fel a hírlevelünkre (Gólem Központ):

köszönjük

bottom of page